Koninklijke Balletschool Rose d'Ivry

‘Met fenomenale passie voor het vak en haar leerlingen’

Over de Koninklijke Balletschool Rose d'Ivry

De Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry is een echt stukje geschiedenis in de danswereld van Oostende. Al meer dan 70 jaar wordt hier met passie voor het vak les gegeven aan leerlingen vanaf 4 jaar. Dit is dan ook meteen de langst bestaande private balletschool aan de kust. Ballerina Rosette Doom (vanaf 1948 met artiestennaam Rose d’Ivry), de moeder van Carla Rabau, startte de dansschool op in een achterzaaltje van de koffiebrouwerij van haar ouders, gevestigd in de Alfons Pieterslaan. Carla groeide op tussen de dans en de muziek met muzikale grootouders, een ballerina als moeder en een vader die in de toneelwereld werkte. Het was voor haar dan ook meer dan normaal om het levenswerk van haar moeder verder te zetten.


Ondertussen wordt de balletschool al meer dan 35 jaar door Carla geleid. “Na 41 jaren in het Kursaal te hebben lesgegeven, zijn we nu gevestigd in de Jules Peurquaetstraat, het toenmalig speelstraatje van mijn moeder. Het is een fijn gevoel om te weten dat we terug bij de oorsprong zijn. Net om de hoek waar het allemaal begon”, vertelt Carla.

Geleidelijk aan groeide de waaier aan dansdisciplines waartoe behoren: eigentijdse klassieke lessen, hedendaags modern, musical- en showdans en zelfs tapdans. Bijkomende private begeleiding is ook een mogelijkheid. De focus van de Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry is vooral theaterdans in al zijn vormen. Dat brengt met zich mee dat ze vaak gevraagd worden om hun medewerking te verlenen aan buitenschoolse theater-projecten en uitwisselingen met onder andere Oekraïne, Engeland en Wit-Rusland.


Wat vindt u het mooiste aan het beroep?

“Kunnen doorgeven wat ik van mijn ouders heb geleerd en zo jarenlang opgebouwde ervaringen verder zetten. Ik vind mijn carrière bijzonder boeiend, zowel het dansen zelf als het lesgeven en creëren van choreografieën. Dit is niet alleen mijn drijfveer maar ook die van mijn leerlingen. Het geeft je een doel in het leven. Als ik mijn leerlingen zie dansen, besef ik dat wat ik creëer zinvol is”, zegt Carla. “Het voelt zo goed om te zien dat iemand, van eender welke leeftijdscategorie, zich volledig overgeeft aan het magische van de dans en zo de alledaagse zorgen even vergeet.”Praktische info

Contact

Website: www.balletschoolrosedivry.be

E-mail: balletschool.rosedivry@skynet.be

Telefoon: 059 70 63 87

Adres: Jules Peurquaetstraat 13

8400 Oostende