Koninklijke stallingen

De Koninklijke stallingen werden in 1904 gebouwd in opdracht van Koning Leopold II. De gebouwen werden in het verleden gebruikt als stallingen, en doet nu dienst als sportcentrum. Het biedt faciliteiten voor onder meer boksen, turnen, judo, schaken en basket. De koninklijke stallingen werden in 1981 beschermd als monument.

Pr. Stefanie & Pr. Clementinaplein

Het prinses Stefanieplein en het Prinses Clementinaplein zijn vernoemd naar de dochters van Koning Leopold II. De twee parken liggen naast elkaar en worden gescheiden door de Koninginnelaan. Ze liggen in het hart van de Belle Epoquewijk, en vormen een groene zone tussen de hoge appartementsgebouwen en oude karakteristieke herenhuizen.

Koninklijke villa & Japanse tuin

De koninklijke villa was vroeger het vakantiehuis van de koninklijke familie in dé stad aan zee. Nu wordt het gebruikt als revalidatiecentrum voor patiënten die genezen van een operatie of zware ziekte. Aan de voet van de villa ligt het Oostendse Koningspark met de Japanse tuin. Het hart van de tuin wordt gevormd door een vijver in de vorm van een schildpad. Je kan deze dagelijks bezichtigen in de schoolvakanties.

Mu.Zee

Het Kunstmuseum aan Zee of kort gezegd Mu.ZEE is een museum voor moderne en hedendaagse beeldende kunst in een zijstraat van de Alfons Pieterslaan. Mu.ZEE vertelt verhalen met een uitzonderlijke collectie kunst. In dit museum vind je uitsluitend Belgische kunstenaars en kunstenaars die hier wonen en werken.

Conservatorium Oostende

Het conservatorium Oostende werd opgericht in 1849, en is één van de oudste en meest gerespecteerde scholen van het deeltijds kunstonderwijs. Hier kunnen zowel volwassenen als kinderen terecht om les te volgen in woord of muziek. Van toneel tot piano, er is voor ieder wat wils.

Leopoldpark

Het Leopoldpark werd in 1860 aangelegd op de oude vestigingen van de stad. Als je goed kijkt kan je zelf nog een stuk van de oude stadsmuur vinden in het park. Ook het bloemenuurwerk, een toeristische trekpleister, kreeg in 1963 haar vaste stek in het park. Combineer shoppen met een rustige wandeling door het park, en kom volledig tot rust.

Wellington Hippodroom

De renbaan is gelegen op de terreinen van Fort Wellington, het voormalige 'Fort Royal', dat in 1811 gebouwd werd door Napoleon. De belle epoquearchitect Dujardin gebruikte de funderingen van het fort in de tribune van de renbaan. Op 23 juli 1883 werd de eerste rendag gehouden en in 1947 startte architect Fobert vernieuwingswerken. Vandaag is er op het middenveld van de Hippodroom een golfterrein, en worden er in de zomer elke maandag paardenrennen georganiseerd.

Prof. Mac Leodplein

Het Professor Mac Leodplein is en halfrond plein ten westen van de Torhoutsesteenweg en werd aangelegd in 1937. Het plein werd na de Tweede Wereldoorlog bebouwd en dankt haar naam aan Mac Leod, hoogleraar plantkunde aan de Gentse universiteit. De gebouwen rond het plein worden gekenmerkt door de typische voortuintjes, gecombineerd met een souterrainbouw en drie bouwlagen. Deze burgerwoningen werden ontworpen door befaamde Vlaamse architecten.

Stadhuis

Het stadhuis van Oostende was voor de Tweede Wereldoorlog gelegen aan het Wapenplein. Deze werd tijdens de oorlog verwoest en kreeg een nieuwe locatie. Het nieuwe stadhuis werd gebouwd door architect V. Bourgeois in samenwerking met de Oostendse architect A. Daniels in 1954.

Bibliotheek Kris Lambert

De bibliotheek Kris Lambert opende haar deuren in september 2000. Daarmee kregen de twee oorspronkelijke bibliotheken een nieuwe, centrale locatie in de stad. Vandaag de dag worden er in de bibliotheek voorleesmomenten, gedichtendagen,... georganiseerd. Je kan er ook altijd terecht om de dagelijkse krant te lezen, of om een goed boek uit te lenen.