Wonen en leven

Belle Epoquewijk is door enkele makkelijk herkenbare bezienswaardigheden begrensd.

Verschillende van deze locaties zijn belangrijke buurt faciliteiten geworden, zoals de Koninklijke Stallingen die aan verschillende sportverenigingen onderdak biedt.

Wellington Hippodroom

De renbaan ligt op de terreinen van Fort Wellington, het voormalige ‘Fort Royal’, een in 1811 - 1812 door Napoleon gebouwde versterking. De belle-epoquearchitect Dujardin nam de funderingen van het ontmantelde fort op in de tribune (1883), waarvan restant en tunnel (1898) naar het middenterrein nog bewaard zijn.

De eerste rendag werd gehouden op 23 juli 1883. Tussen de twee oorlogen groeide de renbaan uit tot één van de bekendste van Europa. In 1947 startte architect Fobert vernieuwingswerken met onder meer de koninklijke tribune (met kroontje), ondergrondse paardenstallen, de esplanade en het poort- en torengebouw.

Vandaag is er op het middenveld van de Hippodroom een golfterrein.

Koninklijke Stallingen

Koning Leopold II liet in 1903 nieuwe koninklijke stallingen ontwerpen door de Noor Ivar A. Knudsen. Deze architect had het Noorse paviljoen ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in 1900 in Parijs en ontwierp ook een chalet voor het tuinpersoneel en een tuinhuisje voor het koninklijk domein in de duinen van Raversijde.

De Noorse stallingen zijn gebouwd in hout met rode pannendaken in de zogenaamde Vikingstijl en vertonen art-nouveaumotieven. Het centrale gedeelte gelijkt erg op de ‘Stavkirke’ uit de regio Trondheim. Het geheel is symmetrisch opgebouwd rond een binnenkoer met een erf achteraan de stallingen en remises aan de zijkanten.

Vlaams Plein

Dit plein is een baken in de Belle Epoquewijk en is de hoeksteen van de architecturaal hoogstaande straten die de grandeur van de Belle Epoque perfect weerspiegelen. Het plein ligt naast de tennisclub OTC. Deze club heeft een roemrijke geschiedenis opgebouwd en is vandaag nog één van de parels aan de kroon van Oostende.

Het Vlaams Plein, met in het centrum een prachtige fontein die de link met Oostende en de Noordzee weergeeft, is vandaag nog steeds een ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners. De prachtige huizen in de buurt geven het plein cachet. Dit is dan ook één van de mooiste plekken in Oostende en de perfecte uitvalsbasis om de Belle Epoquewijk te ontdekken in al haar verscheidenheid.

Deze plek aan de rand van de groene long van Oostende is een aanrader.

Prof. Mac Leodplein

Het halfronde plein ten westen van de Torhoutsesteenweg werd aangelegd in 1937 ter hoogte van de twee gesloopte steegbeluiken “Hanegang” en “Arbeidersstraat”. Het plein werd bebouwd na de Tweede Wereldoorlog en dankt haar naam aan Mac Leod (°1857 in Oostende), hoogleraar plantkunde aan de Gentse universiteit.

Let op de homogene rijbebouwing met burgerwoningen en appartementsgebouwen uit de periode 1946-1955. De typische voortuintjes, gecombineerd met een souterrainbouw en drie bouwlagen, werden ontworpen door befaamde Vlaamse architecten.

Nog een kenmerkend bouwkundig gegeven zijn de halfronde trappenhuizen, voorzien van glas-in-loodbeglazing tussen oplopende bow-windows.

Stadhuis

Het stadhuis werd gebouwd op het naoorlogs geografisch stadscentrum van Oostende, op de plaats waar het derde handelsdok gedempt werd. Deze blikvanger ligt recht tegenover het Mercatordok met het beroemde gelijknamige zeilopleidingsschip ‘Mercator’.

In 1954 ontwierpen de architecten Bourgeois en Daniels het nieuwe stadhuis. De eerste steen werd gelegd in 1956. Betonstructuren, een revolutionair bouwproces in die tijd, werden gebruikt om het innoverende karakter van Oostende te onderstrepen. Het klassiek monumentaal uitzicht wordt gevormd door de sobere evenwichtige vormgeving, gecombineerd met duurzame materialen: blauwe kalksteen van Visé en Portlandsteen.

Het kunstwerk van Bulcke, ‘De Wind’ en het stadswapen – een basreliëf van beeldhouwer Michiels, versterken de grandeur van dit functioneel gebouw

Bibliotheek Kris Lambert

In 1999 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe stadsbibliotheek. De unieke architectuur werd ontworpen door de Oostendse architecten Felix, Glorieux, Maes en Debusschere. Het gebouw werd opgenomen in de lijst van 100 mooiste bibliotheken ter wereld: ‘New Library Buildings of the World’.

De functionaliteit van dit gebouw staat niet ter discussie. Het jaarlijks stijgende bezoekersaantal bewijst dit. De kracht van het gebouw, gecombineerd met de unieke locatie, maken dat dit baken een lokker is voor de Belle Epoquewijk. Zowel de bewoners als de bezoekers aan de wijkzullen de grandeur van de site onderschrijven.

De glorietijd van Leopold II komt terug tot leven. Een onvergetelijke indruk. De bibliotheek werd genoemd naar Kris Lambert; Oostends dokter, gedreven schepen van cultuur en ook de motor achter dit bibliofiel project.

Het beeld ‘Santa Devota’, de beschermengel van de zeelieden, werd gemaakt door Stefaan Depuydt en Livia Canestraro.