In de Jules Peurquaetstraat, midden in de Belle Epoquewijk, huist een bijzondere plek waar generaties Oostendenaars hun eerste danspassen zetten. De Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry, opgericht in december 1949, viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Aan het roer staat Carla Rabau, dochter van oprichtster Rosette Doom, die met hart en ziel het levenswerk van haar moeder verder zet.
Een erfenis van passie en elegantie
Wat ooit begon als danslessen in het zaaltje achter een koffiebranderij op de Alfons Pieterslaan, groeide uit tot een gevestigde waarde in de stad. De liefde voor dans zat er bij Rosette van kleins af aan in. Tijdens de oorlogsjaren volgde ze in Gent stiekem lessen in een balletschool waar ze op een dag zomaar het podium op werd geroepen. De toon was gezet. Ze volgde een cursus in klassieke dans aan het Conservatoire te Parijs, gaf danslessen en werd zelfs op vraag van de gerenommeerde gezusters Brabants benoemd tot jurylid van de examencommissie aan het Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen.
Op 2 december 1949 stichtte ze officieel haar eigen dansstudio Rose d’Ivry in de Alfons Pieterslaan 61, te Oostende. Wanneer dit zaaltje wat te klein werd, werd er verplaatst en uiteindelijk voor vele jaren naar het zaaltje onder de grote Kursaalscène en in 1995 naar het eigen verworven schoolgebouw. Sinds 1995 hebben ze hun eigen dansschool in de Jules Peurquaetstraat 13, terug in de wijk waar het allemaal begon.
In 1984 nam dochter Carla officieel de fakkel over. Carla was opgegroeid met en evenzeer geïnteresseerd in muziek en dans. Na twee jaar van vervolmakingsopleiding aan de Brabantsschool te Antwerpen twijfelde ze niet lang om het levenswerk van haar moeder verder te zetten toen die plots geveld werd–en dat doet ze tot op vandaag.
Theaterdans, tap en persoonlijke begeleiding
Wie denkt aan klassieke tutu’s, zal zich in de Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry verbazen. Carla omschrijft haar lessen liever als “theaterdans”. De stijl is over al die jaren heen heel breed geworden en omvat ook tapdans op hoog niveau EN een sterke focus op dansles ‘op maat’, voor 4-jarige kleuters tot volwassenen (met veelal al wat opduikende fysieke leeftijdskwaaltjes). Alle lessen zijn reëel sterk individueel afgestemd; ieder lid heeft recht op een genieten.

Een school die leeft, elke dag opnieuw
De school bruist van activiteit: elke dag zijn er lessen, met piekmomenten op woensdag en zaterdag. Repetities kunnen makkelijk drie uur duren, zeker in aanloop naar optredens. Daarnaast is Carla bezig met kostuumontwerp, administratie en het onderhoud van de dansstudio. “Het is een eenmanszaak, maar de variatie maakt het boeiend,” vertelt ze gepassioneerd.
Ze organiseert ook optredens in samenwerking met andere groepen en kijkt met een positieve blik terug op de buitenlandse uitwisselingen met Oekraïne (project ‘Children For Children’), Wit-Rusland en Engeland in de jaren ’90 en 2000.
Een warme sfeer in een hechte wijk
Wat de Balletschool Rose d’Ivry bijkomend uniek maakt, is de sfeer. Iedereen voelt zich er welkom. Nieuwe leerlingen krijgen twee gratis proeflessen. En hoewel Carla er meestal de enige lesgeefster is, slaagt ze erin elk schooljaar fris aan te pakken. Ze heeft een fijne band met haar buren, zoals De Loft en het Conservatorium aan Zee, en kijkt uit naar verdere samenwerkingen. Gezien het een privaat gerunde school betreft, kan de danszaal in beperkte mate ook ter beschikking gesteld worden aan andere cursusleiders.
Toekomst in beweging
Over de toekomst is Carla realistisch: “Ik bekijk het dag per dag. De maatschappij verandert snel.” Ze wil het werk van haar moeder blijven eren, maar denkt nog niet actief na over opvolging. “Zomaar doorgeven aan een onbekende, dat doe ik niet. Misschien zit er wel iemand tussen mijn leerlingen met dezelfde passie.”
Zelf ontdekken?
Wie nieuwsgierig is naar het verhaal achter de Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry of interesse heeft om zelf les te volgen, kan terecht op de website www.balletschoolrosedivry.be. Ook via mail beantwoordt Carla met plezier alle vragen.

Heb je zelf een leuk nieuwtje? Stuur ons gerust een mail. Misschien staat je bericht binnenkort op onze blog.